Как да запазите клиент завинаги, ако сте фрийлансер

Днес разделите са приети за част от живота – оправданието е, че на всеки нов етап от жизнения ни път имаме нужда от нов партньор, който споделя новите ни интереси.

И бизнесът е любов

И бизнесът е любов

Но ако не желаете раздяла? Тогава приемете, че взаимоотношенията не са константна величина и че не е важно непрекъснато да впечатлявате партньора до себе си – по-важното е при всяка възможност да му показвате, че мислите за него.

Така е и с клиентите ни – не ги впечатлявайте, ако вече сте ги спечелили, а им покажете, че мислите за тях – достатъчно е да следвате само тези 4 стъпки, в които съм се убедила от личен опит.

1. Дайте им сигурност, че сте винаги на разположение за тях

Тук не прекалявайте с обещанията – има клиенти, които злоупотребяват, без да усещат това, и го правят от незнание за спецификата на работата ви, затова поставете ясни граници още в самото начало. Бъдете реалисти по отношение на възможностите си, защото вашата вълшебна пръчица се нуждае от повече от час време, за да извърши чудеса – нуждае се от реални срокове. Не се тревожете, че ще бъдете заменен с друг изпълнител – след като клиентът ви търси за втори път, то това означава, че за него вие сте професионалист, в когото има доверие. Няма нищо по-интимно в една връзка от изграденото доверие, то е по-важно дори от вашата уникалност като професионалист.

2. Опознайте бизнеса на клиента си

От вас не се изисква да ставате експерт извън вашата област, а да се позаинтересувате от бизнеса на клиента си, защото когато сте наясно с какво се занимава клиентът ви, вие ще можете да реагирате по-адекватно на желанията му и да му предложите повече, отколкото е поискал – с лекота ще можете да добавите допълнителна стойност към услугите си спрямо него и той ще ви почувства като част от своя бизнес, като “свой човек”.

3. Открийте проблема преди клиента 

Когато получите нова поръчка, анализирайте я и вижте дали е проблематична. Открийте проблемите преди клиента си и, когато ги обсъждате с него, не му обяснявайте колко сте „велики”, а му предложете алтернативни решения. Никой няма да ви потърси отново заради вашето величие, а заради способността ви предварително да очертаете проблемите и да дадете професионален съвет.

4. Бъдете PR на клиентите си и ги свързвайте

Не си мислете, че ще задържите клиент с ниски цени или отстъпки в цената. Изборът на доставчиците на услуги е огромен и винаги ще се намери някой ваш конкурент, който ще предложи вашата услуга на по-ниска цена. Но вие можете да предложите нещо различно на клиентите си, ако свързвате ваш клиент с друг клиент, когато прецените, че те ще спечелят от това. Изненадайте клиентите си, едва ли са очаквали да направите това за тях и да ги свържете с полезен партньор, но след като те ви препоръчват на свои бизнес партньори защо и вие да не правите това? Покажете, че ви интересува бизнесът на клиента ви да е успешен и бъдете част от успеха му.